Befőttesüvegek saját finomságokhoz
Lehet bíborvörös eperlekvár lekvárosüvegben vagy almakompót rugópántos üvegben: a modern konyhában reneszánszát éli a befőzés! A befőzés divatja ugyanis felfedezte magának a gyümölcsök és zöldségek tartósításának hagyományos módszereit. Azonban míg régen elsősorban az volt a tartósítás célja, hogy a téli hónapokra feltöltsék a polcokat a pincében, ma a saját kezű elkészítés életstílussá vált. Ehhez általában klasszikus lekvárosüvegeket, más néven twist-off üvegeket használnak. Ezek a csavaros tetejű befőttesüvegek ugyanis tökéletesek lekvárhoz, zseléhez és kompóthoz.
Befőzés: tartósítás kezdőknek és profiknak
Munkaigényesebb a befőzés módszere, melynek során a befőttesüvegekbe töltött gyümölcsöt vagy zöldséget vízfürdőbe kell tenni, és a befőzési hőmérsékletet, illetve a befőzési időt pontosan be kell tartani. Előnye: A 100 °C feletti hőmérsékletek különösen hosszú eltarthatóságról gondoskodnak. A lekvárosüvegek mellett hagyományosan üvegfedeles és szilikon vagy gumi tömítőgyűrűvel ellátott befőttesüvegeket is használnak. A csatos üveg fedele huzalzárral van összekapcsolva az üveggel. Vannak olyan befőttesüvegek is, amelyeknek rugópántokkal záródik a fedele. Befőzés során lehűléskor vákuum keletkezik az üveg belsejében. Ezért kinyitáskor pattanó vagy sziszegő hang hallatszik. A befőzés mellett olajos vagy ecetes tartósításra is használhatók a befőttesüvegek. Ennek során a friss zöldségeket általában teljesen felöntik ecettel, a szárított zöldséget és a sült húsokat pedig olajjal. A gyümölcsök tartósítása alkohollal vagy cukros vízzel történhet.
Tegye el télire – vásároljon befőttesüvegeket a webáruházban!
A tartósításnak bármely változata mellett dönt is: az XXXLutz átfogó kínálatában mindenféle befőttesüveget megvásárolhat a lekvárosüvegtől a csatos üvegen át a rugópántos üvegig, amire csak szüksége lehet a házi készítésű lekvárokhoz, chutney-khoz és kompótokhoz. Jó szórakozást a tartósításhoz!