Borospohár Kalauz

Az ősszel együtt elérkezett a szüreti időszak is. Borivó nemzet vagyunk, kiváló magyar borokkal, de azt is érdemes tudni, hogy egy jó bort leginkább csak a hozzá illő pohárból lehet maximálisan élvezni.

Egy jól megválasztott borospohárból fogyasztva még egy átlagos bor is ízletesebb. Mivel minden bor más tulajdonságokkal rendelkezik, ezért nem mindegy, hogy melyiket milyen pohárba töltjük. A forma nagyban befolyásolja az ízélményt, hisz a jó pohár úgy van kialakítva, hogy érvényesülni hagyja az adott bor ízét és zamatát.

A pohár szárának is van funkciója: megóvja italunkat kezünk melegétől – a bor hőmérséklete pedig rendkívül fontos szempont abban a tekintetben, hogy ízlik vagy nem.
Bekezdés átugrása

Vörösboros pohár:

A vörösbort nagyobb méretű pohárban ajánlott kínálni, így tudjuk elérni, hogy a lehető legnagyobb felületen találkozzon a levegővel, ez segíti kihozni a borban rejlő aromákat és ízeket. Érdemes a testesebb borokhoz minél nagyobb űrtartalmú poharat választani ezzel is segíteni, hogy a bor jobban „levegőzzön”.

Burgundi pohár:

Ez a típus a megfelelő választás közepes testű, gyümölcsös aromákban gazdag borokhoz, legyen az egy pinot noir, vagy a fehérborok közül akár egy pár éves furmint.
A széles, öblös kehely és a kúpos perem lehetővé teszi, hogy a bor a lehető legnagyobb felületen érintkezzen a levegővel, azaz szellőzzön, és kibontakozhassanak a bor aromái.
 
 

Bordói pohár:

Ebből a nagyobb, magasabb pohárból leginkább a magasabb tanninszintű és alkoholtartalmú borokat érdemes fogyasztani, mint a cabernet sauvignon-t, cabernet franc vagy merlot.

Fehérboros pohár:

A hagyományos fehérboros pohár fiatal, friss boroknak készült. A pohár keskeny szájának, karcsúbb testének, valamint magasabb oldalának köszönhetően az illatok felemelkednek és könnyebben összegyűlnek a pohár karimájánál jól kiemelve a citrusos, virágos aromákat - például egy finom cserszegi fűszeres.

Tippek kóstoláshoz:

- Tartsuk be a kóstolás négy alappillérét: nézz, szagolj, ízlelj, várj!

- A poharat kb. 45 fokos szögben megdöntjük és megvizsgáljuk a  bor színének mélységét, árnyalatát és tisztaságát.

- A bor forgatása, szellőztetése segíti, hogy minél intenzívebben kerüljön a bor aromája a levegőbe. Érdemes úgy mozgatni a poharat, hogy egy kis időre örvény keletkezzen a pohárban, ami segíti a levegőzést.

-  A szellőztetés után a bort rövid szippantásokkal "megillatozzuk" megfigyelve a bor illatának tisztaságát, intenzitását és karakterét.

- Kóstolásnál érdemes egy nagyobb korttyal kezdeni körbefuttatva a szánkban, majd több apró korttyal folytatni, hogy a borban rejlő aromákat egyben, majd külön-külön is ízlelhessük.

- Több bor kóstolása között érdemes letisztítani az ízeket a szánkban, mert úgy jobban tudjuk élvezni a következő ízeket, aromákat. ezt a legjobban egy kis friss fehér kenyérrel és pár korty vízzel tehetjük meg.

- Ha szeretnénk kiemelni egyes borok ízét, akkor érdemes borozás közben az adott borhoz igazodva gyümölcsöket vagy sajtokat csipegetni, ami még intenzívebbé teszi az ízélményt.

PALACKTARTÓ

Carryhome
Több színTöbb szín létezik
15 000,‒ Ft
PALACKTARTÓ - Fekete, Basics, Fém (30/46/24cm) - CarryhomePALACKTARTÓ - Fekete, Basics, Fém (30/46/24cm) - Carryhome

PALACKTARTÓ

Carryhome
Több színTöbb szín létezik
15 000,‒ Ft
PALACKTARTÓ - Arany, Basics, Fém (30/46/24cm) - CarryhomePALACKTARTÓ - Arany, Basics, Fém (30/46/24cm) - Carryhome