A piskótához: 3 tojás 7,5 dkg liszt 7,5 dkg kristálycukor 1 dkg porcukor
A krémhez: 5 lap zselatin 40 dkg tejföl 8 dkg kristálycukor 2 dl tejszín
A piros gyümölcs zseléhez: 5 db zselatin levél 16,5 dkg kristálycukor 75 dkg fagyasztott erdei gyümölcs (kiolvasztva)
A dekorációhoz: 5 dkg fehér csokoládé reszelék 5 dkg étcsokoládé reszelék 5 dkg fagyasztott/szárított erdei gyümölcs
Hogyan készítsünk piros gyümölcsös, tejfölös tortát?
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra alsó/felső sütési állásban. A kapcsos tortaformát (Ø 26) kibéleljük sütőpapírral.
A piskótához válasszuk szét a tojásokat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, lassan hozzáadva a cukrot. Egyenként keverjük hozzá a tojássárgájákat. A lisztet elkeverjük a porcukorral és a masszához szitáljuk. Öntsük a keveréket tortaformába és süssük a forró sütőben körülbelül 15 percig, majd hagyjuk kihűlni.
A piros gyümölcszseléhez a zselatin felét kevés vízbe áztatjuk 5-10 percre. Forraljuk fel a cukrot egy nagy edényben 2 dl vízzel, és hagyjuk karamellizálódni. Adjuk hozzá a felolvasztott erdei gyümölcsöket és forraljuk fel, majd hagyjuk kicsit visszahűlni. A zselatint kinyomkodjuk és a forró, de már nem forrásban lévő keverékhez adjuk. Addig keverjük, amíg a zselatin teljesen fel nem oldódik, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a zselatin másik felét kevés vízbe áztatjuk 5-10 percre. A tejfölt a cukorral simára keverjük. 1,75 dl tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint kinyomkodjuk, egy serpenyőbe tesszük, és kis lángon kevergetve felengedjük. Adjuk hozzá a maradék tejszínt és keverjük össze. A masszát a tejfölbe keverjük, majd beleforgatjuk a tejszínhabot. Távolítsuk el a sütőpapírt, kenjük meg a krémmel a piskóta alapot, és hűtsük 30 percig.
Amint a krém dermedni kezd, óvatosan kenjük rá a kihűlt erdei gyümölcskeveréket. Tegyük hűtőbe legalább 6 órára vagy akár egy éjszakára.
Tálalás előtt fehér- és étcsokoládé-reszelékkel és fagyasztva szárított erdei bogyós gyümölcsökkel díszíthetjük.