Alapvetően kétféle étkészletet különböztetünk meg: a
kávéskészleteket reggelihez, kávézáshoz és süteményekhez használjuk, a
tányérkészleteket pedig többfogásos menükhöz elő- és utóétellel. Különösen praktikusak és mindent magukba foglalnak az úgynevezett
kombinált étkészletek, amelyek egyesítik a kétféle étkészletet. Ezenkívül léteznek speciális étkészletek, például
reggelizőkészletek is, amelyek kávéscsészékből, müzlistálakból és kistányérokból állnak. Hogy kinek melyik készletre van szüksége, azt a szokások határozzák meg. Hosszú távon bosszantó lehet, ha mindig kevés a tányér. Ugyanakkor az sem jó, ha az étkészlet egyik része használatlanul áll a szekrényben, és foglalja az értékes tárolóhelyet. A mindennapos használat mellett végig kell gondolni azt is, hogy milyen gyakran hívunk vendégeket és hányat.