Az étkezőgarnitúra kiválasztása előtt meg kell mérni, hogy mekkora hely áll rendelkezésre. Az arányoknak is stimmelni kell, különben könnyen nyomasztóvá és túlzsúfolttá válhat a helyiség. Egy klasszikus
étkezőasztal mélysége 80 és 100 cm között van. Az asztal minden oldalán székenként nagyjából 75 cm-rel kell számolni. Az ideális asztalhossz kiválasztásakor nem az évente kétszeri ünnepre kell gondolni, hanem a mindennapokra, ezért célszerűbb inkább
kihúzható étkezőasztalt választani. A modern modellek csak egy lábazaton állnak, aminek az az előnye, hogy a
székek szabadon elhelyezhetők. A bútor méretei után fontos szempont az étkező stílusának a meghatározása, hiszen az étkezőgarnitúra központi darab, amely nagyban formálja a lakás stílusát és generációkon át örömet szerző emlékek születésének helye lesz.