Lehet puha fehér kenyér a leves mellé, sötét parasztkenyér uzsonnára vagy finom croissant a vasárnapi reggelihez: a „mindennapi kenyér” sokak számára a terített asztal elmaradhatatlan része. Kenyérkosárba téve nagyon ízlésesen kínálhatjuk a kenyérszeleteket és a péksüteményt. Míg a kerek és ovális kosarakban inkább a zsemle és a péksütemény rendezhető el jól, addig a kenyérszeleteket négyszögletes kosárban lehet átláthatóan egymás mögé sorakoztatni. A bagett, a kalács és a ciabatta legjobb helye pedig a hosszúkás kenyérkosárban van. Hogy a frissen sütött pékáru tovább meleg maradjon, sok kenyérkosárhoz kivehető textilbélés tartozik – hiszen így a legfinomabbak a kenyérfélék. Mivel azonban a meleg kenyér sok nedvességet párologtat, jó, ha a kenyérkosárban áramolhat a levegő, ami leginkább légáteresztő pamuttal sikerülhet. Ezt a könnyen kezelhető anyagot forró vízben is lehet mosni, ezért kifejezetten higiénikus. Mivel a textilbélés felfogja a morzsákat, a bélelt kenyérkosarakat tisztítani is könnyebb. Hogy ne képződhessen bennük penész, a
kenyértartó dobozokhoz hasonlóan ezekből is rendszeresen ki kell rázni a morzsát, és nedves ruhával ki kell törölni a belsejüket.