A vörösbor helyes fogyasztásának egyszeregye régóta ismert: időben karafálni vagy dekantálni, szobahőmérsékleten kellő ideig levegőztetni. A borkedvelők azonban a megfelelő vörösboros pohár kiválasztására is kellő figyelmet fordítanak. Lehet tudományos elveket köríteni hozzá, de nem muszáj – az alkalmi borfogyasztáshoz elég az alapelveket ismerni: a vörösboros poharak öblösebbek, mint a
fehérboros poharak, és valamivel szélesebbre nyílik a kelyhük. Ezáltal a gyakran nagyon összetett illat tökéletesen kibontakozhat a levegőben. Aranyszabály: minél teltebb és változatosabb az aroma, annál öblösebb legyen a kehely. A szokványos vörösboros poharak a kellemes borozgatás klasszikus mindentudói. A borospincében lévő palackok széles köréből tölthetünk beléjük, de mindenekelőtt az alacsony tannintartalmú, zsenge vörösborok, mint a chianti vagy a dornfelder érvényesülnek bennük ideálisan. Az enyhe öblű, inkább hosszúkás kehely a legkeskenyebb az összes vörösboros pohár között; ez tartja az aromát a leghosszabban a pohárban.