Egy világ választja el egymástól a lélektelenül kitálalt ételeket a művészien elrendezett fogásoktól. Hiszen, mint tudjuk, a látvány is hozzájárul az evés élvezetéhez. Ezért az ambiciózus szakácsok előszeretettel utánozzák a profikat a gyümölcs- és zöldségvágók, spirálvágók és egyéb speciális szeletelők használatában. Ezekkel a praktikus eszközökkel ugyanis nagyon egyszerűen és pontosan kivitelezhető az aprítás. Vékony szeletek, formás csíkok vagy apró kockák: a gyümölcs- és zöldségvágók sokféle formára szeletelnek, sőt a spirálvágókkal spagettiszerű „tészta” is készíthető. A zöld és egészséges ételek étvágygerjesztő tálalásával elsősorban a kis ínyenceket sikerülhet meggyőzni az evésről. De az idővel való takarékoskodás is magyarázza, hogy miért olyan népszerűek a zöldségvágók a konyhában.
A spirálvágótól az aprítóig
A spirálvágók egy igencsak szellemes trendnek köszönhetik rendkívüli népszerűségüket: mégpedig a zöldségtészták divatjának. A hagyományos tészták gluténmentes és kalóriaszegény alternatíváját ugyanis az említett spirálvágóval lehet a legegyszerűbben előállítani. A hegyezőszerű eszköz a töltőnyílásába tett sárgarépából, cukkiniből, uborkából elektromos vagy kézi erővel forgatva állítja elő a spagettiformájú zöldséget. A gyümölcs- és zöldségvágók között klasszikusnak számít az elektromos aprító. Az 1960-as években feltalált univerzális aprító dióféléket, zöldfűszereket és sajtot is aprít, a darabkák pedig egy dobszerű tartályban gyűlnek össze. A készülék közepén elhelyezett tengelyen egy vagy több kés van elhelyezve, amelyek áram hatására rotorlapáthoz hasonlóan forognak.
Speciális vágók „felvágósoknak”
Míg az aprítógép nem válogatós a tekintetben, hogy mit aprít fel, a különleges vágási műveletekhez a spirálvágón kívül egyéb speciális készülékek is megtalálhatók a gyümölcs- és zöldségvágók között. Az ananászt például ananászvágóval lehet fogyasztásra kész szeletekre vagy darabokra szelni. Az almavágó egyben a magházat is eltávolítja. Aki szeret sütni, annak nagy segítség a meggymagozó, amellyel pillanatok alatt kimagozhatók a gyümölcsök – de akár az uzsonnástálra szánt egész olajbogyók is. Lepje meg Ön is vendégeit olyan nagy gonddal tálalt finomságokkal, mintha a legjobb étteremben lennének, vásároljon praktikus gyümölcs- és zöldségvágót!