Sok szakács nem szereti, ha főzés közben sürgölődnek körülötte. Konyhai eszközök formájában azonban mindig jól jön a segítség! Ezek megkönnyítik a munkát, időt takarítanak meg és gondoskodnak az ételek tökéletes elkészítéséről. Legyen szó főzésről, sütésről vagy eltevésről – konyhai segédeszközökkel minden élelmiszert előkészíthetünk a további feldolgozáshoz. A gyümölcsöt és a zöldséget meg kell hámozni, kimagozni és felaprítani, mielőtt salátához, egytálételhez vagy lekvárhoz felhasználhatjuk. Jó szolgálatot tesznek ilyenkor a
hámozók, prések és szeletelők. A folyadék leöntéséhez és a csepegtetéshez konyhai szűrők állnak rendelkezésre, a különösen jól felszerelt konyhákban pedig általában
salátacentrifuga is található. Főzés közben is gyakran nyúlunk a konyhai segédeszközökhöz, amikor serényen keverünk, forgatunk a fazekakban és a serpenyőkben, klopfolunk vagy kimerünk valamit. A konyhai eszközök emellett a forró ételekkel való munkában és a tálalás előtti adagolásban is segítségünkre vannak.