A finom és durva reszelőkön, illetve az univerzális és olyan speciális reszelőkön kívül, mint a sajtreszelő, a nokedliszaggató vagy a diódaráló, különböző formájú konyhai reszelőket is megkülönböztetünk. Nagyon helytakarékosak a lapos reszelők, amelyeket használathoz kényelmesen ráhelyezhetünk egy tálra. Egyes modellek hozzáillő tartóedénnyel együtt kaphatók. Rendkívül praktikusak a nagy felületű négyoldalú reszelők. Négy oldalukon általában különböző reszelőfelületek találhatók, hosszúkás darabok mellett a
gyaluval vékony szeleteket is vághatunk. A kemény élelmiszerekhez, például csokoládéhoz a forgó reszelő való. A reszelendő élelmiszert egy tölcsér alakú nyílásba kell behelyezni és egy forgatókar segítségével átforgatni a reszelőkésen. A forgó típus ezenkívül például sajtreszelőknél is gyakori.