Foltokat sok minden okozhat – hevesen bugyborékoló paradicsomszósz, botmixerrel kifröccsenő krémleves, vörösborral túlságosan lendületesen felöntött gulyás. Az ilyen apró konyhai balesetek nagyon egyszerűen elkerülhetők. A konyhai kötény ugyanis megóvja az alatta lévő ruhát a
kifröccsenő zsírtól és egyéb anyagoktól. A kiegészítő sok feladat elvégzésénél használható akár főzéskor, akár sütéskor vagy mosogatáskor. Sütögetéskor a grillmester
grillköténnyel védekezhet a szikrák ellen. Érdemes elég sűrű szövésű konyhai kötényt választani, amely képes felfogni a kifröccsenő vizet és egyéb foltokat is. A
könnyen kezelhető anyagok, mint például a pamut, jó nedvszívók, és magas hőfokon moshatók. A formát tekintve egyébként a mellig érő, hátul összekötött
kantáros kötény a konyhai kötények klasszikusa. A pincér vagy szakács kötények ezzel szemben csak a lábakat fedik, és inkább a vendéglátásban használják őket, mint otthon a konyhában. A konyhában fontosabbak a
praktikus részletek; a zsebekben például elférnek azok a
konyhai segédeszközök vagy sütőkellékek, amelyeknek már nincs hely a munkafelületen, mégis kéznél kell lenniük.