Ahhoz, hogy a salátástálak jól mutassanak az asztalon, harmonizálniuk kell az
étkészlettel. Számos lehetőséget kínálnak a kísérletezésre a különféle dizájnok a szögletes kerámiatáltól kezdve a mintás, vidéki stílusú tálkákon át a művészien metszett üvegedényekig. A kerámia és a porcelán – az étkészleteknél megszokott módon – a salátástálak esetében is klasszikusnak számít. Ha nagyobb asztaltársaság gyűlik össze, ezekben más köreteket, például petrezselymes burgonyát is felszolgálhatunk. Nagyon robusztusak és egyszerűek a műanyagból készült salátástálak. Fedéllel a tetején vagy egy réteg frissentartó fóliát ráfeszítve egy ilyen tálban a krumplisaláta gond nélkül átvészeli a szállítást a grillpartira vagy a strandra. Az üveg salátástálakban ugyanakkor étvágygerjesztő látványt nyújtanak a színes, rétegzett saláták, illetve a műanyaghoz és a kerámiához hasonlóan ezek is könnyen tisztíthatók. A fatál a természetességének köszönheti népszerűségét, ezt azonban legjobb kézzel elmosni.