Wokok

accessibility.listing.screenReader.filterbar

2 termék

2 termék
2-ból 2 termék látható

Wok: a keleti kultúrák ízei

A „Mosolyok földje” nemcsak rizzsel gazdagítja konyhánkat, hanem a wokkal is. Az edényt mintegy 3000 éve kezdték használni Kína déli vidékén, hogy a rövid főzéssel tűzifát takaríthassanak meg. Ennek az előnyös tulajdonságának köszönhetően a főzőedény – kantoni nyelven wok – az egész ázsiai térségben elterjedt. A wok mára már a nyugati főzőkultúrában is megjelent. Itt leginkább különleges alakjával tűnik ki: a klasszikus wok félgömb alakú, és átmérője legalább 30 cm. Íves formájának köszönhetően a hő eltérően oszlik el a serpenyő magas falain, ezáltal különböző hőmérsékleti zónák jönnek létre. A legalacsonyabb ponton a wok hamar felforrósodik, míg a hő a peremek felső részei felé haladva csökken. Így könnyebben készíthető benne olyan étel, melynek összetevői különböző főzési időt igényelnek. A hús például a wok alján erőteljesebben megpirul, míg az érzékenyebb hozzávalókat, például zöldségféléket a wok szélén sütik.

Wok serpenyő – a klasszikus wok adaptációja

A wokot hagyományosan nyílt lángon használják. Az európai konyhában ez csak gáztűzhelyen megoldható. Hagyományos főzőlap esetén a wokot egy kiegészítő alátétre kell tenni. A lapos fenekű wok serpenyőt azért fejlesztették ki, hogy wokgyűrű nélküli elektromos és indukciós főzőlapon is lehessen wokkal főzni. Sok wok serpenyő fedéllel is kapható. Ami az anyagot illeti, mára a tapadásmentes bevonattal ellátott, rozsdamentes acélból vagy alumíniumból készült modellek terjedtek el a leginkább. A wok serpenyő így kézzel vagy mosogatógépben is tisztítható.

Sokoldalúság Ázsiából - főzés wokkal

A wokban készült klasszikus ételhez az összes hozzávalót felaprítva gyors egymásutánban a serpenyőbe kell tenni, és folyamatos keverés mellett rövid ideig nagy lángon kell sütni. A „keverve sütéshez” a woknak annyira forrónak kell lennie, hogy vízcseppek „táncra perdüljenek” a felületén ahelyett, hogy elpárolognának. Ez a sütési módszer kevés zsiradékot igényel, és különösen kíméletes, ezáltal a tápanyagok és aromák megmaradnak. A wok serpenyő azonban többféle főzési technikára is alkalmas:
  • Főzés és sütés
  • Porhanyósítás
  • Párolás
  • Zsiradékban sütés

A wok igazán sokoldalú, ezért egyetlen konyhából sem hiányozhat, és nem csak az ázsiai fogások miatt. Vásároljon főzőlapjához megfelelő wokot az XXXLutz webáruházában, és élvezze otthonában az ázsiai konyha egyedi ízeit!