Mint a nagy választék is mutatja, a hámozók nem egyformák. Alaktól és kiviteltől függően a modellek különböző élelmiszerekhez használhatók.
- Keresztirányú hámozó: A fogantyú fölött keresztben elhelyezett penge révén Y alakú hámozóval nagy és hosszúkás gyümölcsök és zöldségfélék hámozhatók. Különösen egyszerűen használhatók.
- Hosszirányú hámozó: A penge hosszában van rögzítve a fogantyúhoz, így apró, kerek tárgyak hámozására alkalmas. Használata valamivel nagyobb gyakorlatot és magabiztosságot igényel, de az ilyen hámozóval nagyon pontosan lehet dolgozni.
A többnyire rozsdaálló, mosogatógépben mosható, rozsdamentes acélból készült
penge sima vagy hullámos is lehet. A fogazott él finoman meghámozza az érzékeny, puhább gyümölcsöket és zöldségeket, például a paradicsomot és a paprikát. Néhány takarékos hámozó úgynevezett
kiszúróval is el van látva; ezzel könnyedén el lehet távolítani a csúnya részeket. Ez gazdaságosabb, mint egy nagyobb részt késsel kivágni.