A kenyértartó doboz hagyományosan fából készül, mivel a fában található csersavak természetes úton megakadályozzák a penész és a gombák elszaporodását. Ezenkívül a fa a pórusain keresztül jól magába tudja szívni a nedvességet. Ha azonban a kenyértartó doboz teljes egészében fából készül, a kenyér és a péksütemények gyorsabban kiszáradnak. Ezért a kenyeret először mindig papírzacskóba kell csomagolni és így kell betenni a kenyeres dobozba. Ugyanez igaz a fém és a műanyag kenyértartó dobozokra is, amelyek egyébként nem légáteresztők. Legjobb tehát, ha fából van a fedelük, amely egyben
vágódeszkaként is szolgál. Így már csak egy
kenyérvágó kés hiányzik ahhoz, hogy tökéletessé tegyük a kenyér élvezetét. Nagyon elegánsak az üveg tolófedeles kenyértartó dobozok – a rusztikus faváltozat modern alternatívája. A
kenyértartó doboz ideális helye a munkalap száraz részén,
hőforrásoktól, tehát a tűzhelytől, a mikrohullámú sütőtől és az ablaktól távol van. A kenyér a hűtőszekrényben is gyorsan kiszárad, míg a
20 °C körüli szobahőmérséklet tökéletes klímáról gondoskodik. Rendszeresen távolítsa el a morzsákat, és a dobozt kéthetente törölje ki ecetes vizes kendővel. Így sokáig élvezheti a kenyér, a pékáruk és sütemények frissességét, és a kenyértartó dobozban is hosszú ideig öröme lesz.